Kurban bayramları et tüketiminin normalden kat kat fazla arttığı, bazılarımızın neredeyse her öğününü etle doldurduğu bayramlar. Bu ağır ana öğünlerimizin üstüne de bayramlarımızın olmazsa olmaz geleneği olan çeşit çeşit tatlıları tabak tabak yemekten kaçınmıyoruz tabii. Sonrasında da ciddi hazımsızlıklar, mide bozulmaları, mide ağrıları ya da başka hastalık belirtilerinin yakamıza yapıştığı bir işkenceye dönüştürüyoruz kendimize güzelim bayram günümüzü. Öncelikle tabiki de bu bayramda etimizi yiyeceğiz fakat özellikle diyabet, tansiyon, kolesterol gibi hastalıklarımız varsa bu bayramda ailemizle sağlıklı ve huzurlu bir bayram geçirebilmek için dikkat etmemiz gereken bazı beslenme önerilerimize değinmemiz gerekecek.
Kolay kesilmesi ve çiğnenmesi etin kalitesini gösterir.Lezzet, yumuşaklık kolay kesim ve çiğnenmeyi sağlar.Etin yumuşaması olgunlaşma sürecinde başlar. Olgunlaşma sürecinde kasta asitlik artar.Asitlik ve sıcaklığın artması ette ;ölüm katılığı; adı verilen sert yapıyı oluşturur.
Yapılan araştırmalarda etin ,kesimden sonra güneş ışığı almayan serin (7-15 derece) bir ortamda 3-4 saat bekletilip sonra buzdolabında (4 derece) 24 saat bekletilmesiyle yumuşamanın arttığı görülmüştür.Bu süreçte etin boyu direk dolaba konan etlere göre daha az kısalmıştır. Yani etin hacmindeki değişim azalmıştır.
Bekletme ve dolaba kaldırma yani olgunlaşma sürecinde et yumuşamış ve lezzeti artmıştır.
Bekletilmeden tüketilen etler sindirimde zorluk yaratır.Hazımsızlık ve şişkinlik hissi görülür.Mide rahatsızlığı olan veya midesi hassas kişiler eti mutlaka beklettikten sonra tüketmelidir.
Etleri hazırlarken kullanılan bıçak ve kesme tahtası, günlük hayatta meyve sebze doğrarken kullanılan kesme tahtası ve bıçak olmamalıdır.
özetle kurban etlerini kesimden sonra serin bir yerde 3-4 saat bekletin.Ardından buzdolabına koyarak 24 saat içinde lezzetinin ve yumuşaklığının artmasını bekleyin.
– Kurban etini 3-4 saat serin bir ortamda ardından 24 saat buzdolabında bekletin.
– Kuşbaşı veya biftek haline getirilen etler soğutucularda en fazla 1 gün bekletilmelidir. Doğru olanı hazırlandıkları gün tüketilmeleridir.
– Kıyma yaptırılan etler gün içinde tüketilmelidir.Gün içinde tüketilmezse de kullanılacağı güne kadar dondurucuda bekletilmelidir.
– Etler derin dondurucuda (-18 derece) en fazla 6 ay bekletilebilir.
– Etler tek pişirimlik ayrılarak paketlenmeli , o şekilde dondurucuya konmalıdır.
– Besin değerindeki kaybı en aza indirmek için etler parçalanarak korunmalıdır. Dondurucudan çıkarıldıktan sonra yemeğe uyugun olarak parçalanmalıdır.
– Etler dondurucudan çıkartılıp çözüldükten sonra tekrar dondurulmamalıdır. Aksi halde zehirlenme gibi sağlık sorunları yaşayabilirsiniz.
Dyt. Aleyna Ezgi Çelik ve Dyt. Gözde Çiftçiye Sevgilerimle